Monday, May 16, 2011

Raamatutest 3


5. Liis Kängsepp "Brasiilia- kired ja kontrastid"

Brasiilia raamat jäi näppu siis, kui Gerdaga Rahva Raamatus Rootsi reisi jaoks ideid otsisime. Loomulikult ei suutnud ma selleta enam koju minna. Mulle meeldib, et tegu ei ole lihtsalt faktidega, vaid isiklike kogemuste ja avastustega. Teisest küljest ei ole see ainult isiklik kogemus, vaid ka soovitused ja väga kasulik info, mida Brasiilias teha ja kuidas seal ellu jääda. Mulle ei meeldinud, et Kängsepp ei suutnud vahet teha, kas capoeira on võitlus- või võistlustants. Sellel on ometigi väga suur vahe ju. VõiTlustants on. Ma loodan, et ta mujal ei eksinud...muid vigu ma ei tunneks ära lihtsalt ju...Igatahes tegi see raamat Brasiiliast veel suurema unistuse. Olgugi et kirjeldatud oli ka seda mitte-turisti poolt, kus vohab vaesus ja kuritegevus. Või äkki just selle pärast.

6. Tina Holmberg-Kalenius "Elu pärast koolikiusamist"
Võiks arvata, et huvitav ja asjalik raamat, aga tegelikult kahjuks ei ole. Raamat räägib autore tütrele osaks saanud koolikiusamist ja selle tagajärgedest. Lisatud on netifoorumitst pärit kirjad, kus inimesed jagavad omi kogemusi antud teemadel ja seda, kuidas koolivägivald ka aastate ja aastakümnete pärast nende elusid mõjutab. Võib-olla mul on juba mingisugune erialane kretinism tekkinud, et tahaks kogu aeg mingeid uuringuid või teaduslikke andmeid saada, minu jaoks oli raamat liiga subjektiivne. Muidugi on kahju, kui sellised asjad juhtuvad, loomulikult on. Aga midagi uut sealt raamatust küll välja ei tulnud. Ja kui ma tahaks teada, mida internetifoorumites kirjutatakse, siis ma võiks internetis foorumitesse minna, raamatut küll selleks lugema ei peaks. Õnneks oli õhuke raamat, nii et väga ei pea lugemist kahetsema.

7.Vladimir Nabokov "Lolita"
Raamatukoi tutvustus:
«Lolita» jutustab kõikehõlmavast ja vastupandamatust kirest, mida peategelane, keskealine kirjandusprofessor Humbert tunneb 12-aastase tütarlapse Lolita vastu. Pärast esmakohtumist saab tüdrukust mehe ihalusobjekt ja peagi kasutütar. Pärast tüdruku ema hukkumist asuvad mees ja tema väike nümf autoga teekonnale, mis ei saa lõppeda teisti kui dramaatiliselt. Teos, mis paheliseks peetud sisu tõttu keelustati mitmes riigis, kaasa arvatud kirjaniku sünnimaal Venemaal, on tõlgitud paljudesse keeltesse. Raamat on valitud ka 20. sajandi saja parima ingliskeelse raamatu hulka.

Venemaalt emigreerunud kirjaniku Vladimir Nabokovi (1899–1977) vaieldamatult kurikuulsaim romaan «Lolita» ilmus pärast korduvat kirjastuste poolt tagasilükkamist 1955. aastal.

Vladimir Nabokovit peetakse hiilgava kujutlusvõimega kirjanikuks, kelle loomingu märksõnadeks on erudeeritus, intrigeerivad seigad ja erakordne leidlikkus.

Teose järgi on kahel korral valminud ka samanimeline film, režissöörideks Stanley Kubrick (1962) ja Adrian Lyne (1997).


Kohe kindlasti oli põnev raamat. Samas ka natuke õõvastav lugeda pedofiili maailmast. Autor oli nii osav, et oskas peategelast ka inimlikuna kujutada. Fakt on see, et hea raamat loob emotsioone, "Lolita" suudab väga erinevaid tundeid tekitada, ka negatiivseid, aga mitte ainult. Mulle meeldib aeg-ajalt mõelda, kui palju kajastab romaan autori isiklikku elu ja seekord mõtlesin päris tihti, millised olid Nabokovi enda suhted väikeste tüdrukutega. Tõenäoliselt midagi oli, aga vähemalt netis tema elu kohta väga palju ei leia. Ilmselt polegi see nii oluline. Veider raamat, aga siiski oli seda päris keeruline käest panna.

No comments:

Post a Comment